Bourgogne
27700 hectare wijngaarden verdeeld over vijf sectoren: Yonne, Cote d’Or, Cote Chalonnaise, Maconnais en Beaujolais. Gegeven de kleinschaligheid van de bezittingen ten gevolge van de Revolutie (1789) en het latere vererven is het vrijwel onmogelijk een eenduidige beschrijving van de Bourgogne te geven. Zowel de klimatologische als de geologische omstandigheden variëren van gebied tot gebied, om maar niet te spreken over het verschil van interpretatie en inzicht van de verschillende ‘vignerons’. Een ding is echter duidelijk: er is geen enkele wijn zo ontroerend, meeslepend en boeiend als een grote Bourgogne. Probleem: de beschikbaarheid. Het is geen uitzondering als er van een bepaalde cuvée maar 600 of 1000 flessen gemaakt worden.
Yonne/Chablis
Chablis, circa 150 kilometer ten zuid-oosten van Parijs gelegen is een van de beroemdste Franse wijnen. De wijngaarden, uitsluitend beplant met Chardonnay liggen in alle richtingen om het dorp aan de rivier de Serein. De wijngaarden liggen op zacht glooiende hellingen open in het land kwetsbaar voor wind en vorst. Chablis heeft vele gedaantes; van machine geoogste, hoog renderende op roestvrij staal opgevoede chardonnay uit de periferie, tot en met de hand geoogste, op houten vaten opgevoede exemplaren afkomstig uit het kern gebied rondom het dorp. In deze categorie vind je de wijnen waar Chablis zo beroemd mee is geworden. Eigenzinnige wijnen die niet overdreven fruitig zijn, maar hun‚ Kimmeridgian’ terroir ademen. Chablis kent vier appellations:
Petit-Chablis, Chablis, Chablis 1er cru (41) en Chablis Grand Cru.
Reken erop dat Chablis 1er cru en Grand cru uit het kerngebied een jaar of vijf nodig heeft om z’n kwaliteiten te openbaren. Chablis en Petit Chablis zijn meestal na een jaar of twee toegankelijk.
Maconnais
De Maconnais, ruim 55 ha wijngaarden waarvan 90% is beplant met Chardonnay, werd nog niet zo lang geleden gezien als een bron van weliswaar goed gemaakte, maar makkelijk drinkbare wijnen, zonder eigen persoonlijkheid voor de vroege consumptie. Vandaag de dag is de regio een van de meest dynamische, waar een jonge generatie wijnbouwers karaktervolle, al dan niet op hout opgevoede wijnen maakt die het ontdekken meer dan waard zijn. Stilistisch onderscheiden de wijnen zich van die van de Côte d´Or doordat ze fractioneel minder zuren bevatten en daardoor wat ronder en romiger overkomen. Dit zijn samen met Chablis de meest koopwaardige witte wijnen uit de Bourgogne.
Côte Chalonnais
Gelegen tussen de Côte d'Or in het noorden en de Maconnais in het zuiden bevinden zich een vijftal dorpen die ieder een zeer individuele en unieke wijn voortbrengen. Van de 2000 aangeplante ha is ongeveer 55% Pinot Noir en het restant Chardonnay, dit met uitzondering van Bouzeron waar de 50 ha van het dorp beplant zijn met Aligoté. Favoriet zijn de dorpen Rully waar een heerlijke mineraalrijke witte wijn wordt gemaakt die doet denken aan een lichtere versie van een Chassagne-Montrachet en Givry die een aantrekkelijke vlezige rode wijn voortbrengt.