Azienda Antoniolo, Gattinara

In het noordelijke deel van Piemonte ligt de DOCG Gattinara. Vrij onbekend in Nederland, omdat de meeste wijnen ter plaatse, of in Zwitserland worden gedronken, maar ook omdat Gatttinara wat wordt weggedrongen door het wereldwijd bekende dorp Barolo, naamgever van grote Nebbiolo wijnen. Toch zijn de prachtige wijngaarden van Gattinara de moeite van het bezoeken waard. In de slagschaduw van de groeiende alpen, in de nabijheid van de Aosta vallei staan dezelfde druiven aangeplant als rondom Barolo en Alba. Voor de DOCG is uitsluitend Nebbiolo toegestaan. Het is hiermee de noordelijkste Nebbiolo.

Wijnmaakster Rosanna Antoniolo vecht al jaren voor biologische wijnbouw in haar streek. Zij krijgt het voor elkaar om zonder gebruik te maken van pesticiden en kunstmest een prachtige balans te krijgen in de jus van haar druiven. Tussen de stokken groeit veel gras om bij te dragen aan een harmonische en natuurlijke omgeving. Door haar werkwijze is ze in staat om slechts minimale hoeveelheden sulfiet te gebruiken, een fractie van de hoeveelheden in de industriële wijn business. Het is dus gezond genieten!