Azienda Agricola Cappellano, Serralunga d'Alba

De tijd verstrijkt in zijn eigen tempo bij Cappellano, waar de wijnen van een klassieke elegantie blijven. Bij een bezoek aan Cappellano voel je de geschiedenis. Het proeflokaal is gevuld met dierbare familiefoto's, talrijke onderscheidingen en prijzen uit de afgelopen decennia en talloze oudere flessen die de rijke afstamming van het landgoed weergeven.

De geschiedenis van Cappellano gaat terug tot 1870, maar het Cappellano van vandaag is heel anders dan in het verleden. Eind jaren 60, runde Baldo Cappellano een grote onderneming van ongeveer 60 hectare wijngaarden gericht op volumeproductie. Talrijke familieleden, erfgenamen en externe partners waren erbij betrokken. Cappellano wilde een eenvoudiger en meer ambachtelijk leven, dus verkocht hij het bezit van de familie en de oude kelder en verhuisde naar de locatie van de huidige wijnmakerij, toen midden in het platteland van Serralunga. Terwijl hij het werk aan zijn nieuwe Azienda voltooide maakte zijn Barolo's in de kelders van vrienden. Van begin jaren 70 tot 1989 werden de Barolo’s van Cappellano gemaakt van gekocht fruit, meestal uit de Baudana, Parafada en Gabutti wijngaarden in Serralunga. In 1989 kocht Cappellano drie hectare in Gabutti, op de lagere hellingen van de heuvel die het deelt met Parafada en Lazzarito in Serralunga. De wijngaarden, die tegenwoordig ongeveer zestig jaar oud zijn, waren beplant met de drie belangrijkste Nebbiolo-klonen: Lampia, Michet en Rosé, allemaal op Amerikaanse onderstokken. Cappellano besloot de naam van Fiorino, de boer die het land tot dan had onderhouden toe te voegen, en zo was de ‘Otin Fiorin’ Barolo geboren.