Cascina Luisin, Barbaresco

Zo’n zestig kilometer ten zuiden van Turijn ligt het bijzondere wijngebied Piemonte. In het prachtige, poëtische heuvellandschap liggen beroemde plaatsjes als Barolo, Barbaresco en Alba (truffels!). Bakermat van de grote Noord-Italiaanse wijnen. Hét gebied waar de wereldberoemde druiven barbera en nebbiolo hun oorsprong vonden. In 1913 stichtte de overgrootvader van huidig eigenaar en wijnmaker Roberto Minuto dit familiedomein in het plaatsje Barbaresco. Cascina Luisin omvat 8 ha en is een traditioneel wijnbedrijf in de goede zin des woords. Hard werken in de wijngaard en kelder, altijd met respect voor de natuur, resulterend in pure, elegante wijnen, zonder onnodige opsmuk en exemplarisch voor het Piemonteser karakter. Cascina Luisin maakt 9 wijnen, waaronder Barbaresco Rabajà, Barbaresco Asili en Barolo Leon en de prachtige Barbera d’Alba Maggiur. Deze wijn wordt gemaakt vanstokken die maar liefst 80 jaar oud zijn hetgeen de wijn krachten concentratie geeft. De fermentatie vindt plaats in roestvrijstalen vaten en de opvoeding geschiedt in gebruikte Sloveense foeders van 40 hl. De wijn heeft een geur van zwarte bessen en een aardse toets. In de mond toont hij zich krachtig met tevens veel frisheid, sap en elegantie. Het sappige zwarte bessenfruit toont zich opnieuw samen met een subtiele kruidigheid, goede lengte, concentratie, frisheid en een hint van karamel.