Champagne Fallet-Prevostat, Avize

Er is nogal wat verschil in kwaliteit als het om champagnes gaat. Helaas wordt veel champagne gekenmerkt door een groen karakter, wat gemaskeerd wordt door het koolzuur en het zoet dat aan het eind van de rijping tijdens de 'dosage' wordt toegevoegd. Een oud gezegde luidt dan ook dat dit soort champagne geschikt is om vijandelijke schepen mee te dopen. Gelukkig dankt champagne z'n eeuwenoude reputatie aanwijnen die groot kunnen zijn. Die niet alleen parelend het levensgevoel stimuleren, maar ook stijl en diepgang tonen met de complexiteit van een volwaardige wijn. Michel Fallet is in vakkringen een autoriteit en daarbuiten één van de best bewaarde geheimen in de Champagne. Hij is inmiddels de tachtig gepasseerd en werkt nog geheel ambachtelijk en heeft een extreme aandacht voor details. Zo ontwierp hij b.v. een eigen bevochtigings-systeem in zijn kelders opdat zijn champagnes optimaal kunnen rijpen op houten fusten.

Zijn wijngaarden liggen in het hart van de Côte de Blancs in Avize en hebben de hoogste classificatie, grand cru. Monsieur Fallet maakt slechts één cuvée die zich kan meten met de uiterst kostbare speciale cuvée's van grote champagnehuizen. Dit komt door de bijzonder rijpe chardonnay druiven en lange rijping op fles. Tijdens deze rijping op de lie (dit zijn de resten van de gistcellen die tijdens de tweede gisting voor het koolzuur in de wijn zorgen), ontstaan de mooie complexe toastaroma's die champagne zo bijzonder maken. De champagne wordt pas ontdaan van zijn lie na 7 tot 8 jaar rijping in de kelders!