Domaine Chapoton, Saint-Cécile-les-Vignes

Wijnmaker Serge Rémusan heeft 56 ha. in de zuiden van de Rhône. Zijn wijngaarden zijn gelegen in de bergachtige heuvels van Rochegude ten noorden van de stad Orange op het Massif d’Uchaux. Het terroir, oftewel het samenspel van bodem, klimaat en de stok van dit domaine is zeer bijzonder. Omringende wijnmakers verklaarden Serge voor gek dat hij dit zeer moeilijk bewerkbare stuk grond had uitgekozen voor zijn wijngaarden. Het is een zeer arme bodem, waardoor de druivenstok alle energie stopt in zijn voortplanting: de druiven. In de toplaag zit uniek rood gesteente, zandsteen en graniet, dat afkomstig is uit de Alpen. Vroeger was er op deze plek zee, waardoor de ondergrond bestaat uit kalksteen. Dit kalksteen fungeert als een spons die water vast kan houden en de stokken  voorziet van water op het moment dat er droogte heerst. Verder zorgt deze kalkplaat voor finesse en elegantie in de wijn. De wijngaarden krijgen verkoeling door de aanwezigheid van de Mistral. Vroeger was er op deze grond een enorm eikenbos, wat een gigantisch wortelstelsel in de grond heeft achtergelaten. Deze wortels zorgen voor constante competitie met de wortels van de wijnstokken, wat zorgt voor een hogere kwaliteit druiven. Naast het uitstekende terroir is Serge ook een perfectionist in de wijngaard, waardoor zijn druiven altijd perfect rijp geoogst worden en een zeer hoge kwaliteit bevatten. Zo hoog dat de gigant Guigal maar al te graag zijn wijn opkoopt en deze wijn, na wat fustrijping, verkoopt voor prijzen die het veelvoudige zijn van de prijzen van de bescheiden Serge Rémusan.