Domaine de Terrebrune, Ollioules

Georges Delille is in 1963 het domaine Terrebrune begonnen in de heuvels rond Ollioules. Hij gaf zijn succesvolle carrière als sommelier op om het avontuur aan te gaan. Hij heeft de terrasbouw van de wijngaarden hersteld en meteen de principes van de organische wijnbouw toegepast, een novum in die tijd. Vandaag is het zoon Reynald die de scepter zwaait over het domaine, bijgestaan door Patrick Aparicio. Het domaine bevindt zich aan het zuidoostelijke uiteinde van de Bandol appellatie. Het terroir is hier uniek: blauwe kalksteen gemengd met bruine klei, rijk aan gips en mineralen. Vandaar ook de naam Terrebrune. De bodem zorgt ervoor dat de wijnstokken diep wortelen en de druiven voorziet van een prachtige mineraliteit. Ideale omstandigheden voor Mourvèdre. Mourvèdre met uitzicht op zee: door de hitte van de dag, gevolgd door de koele nachten en zo nu en dan de Mistral kunnen de druiven een rijpheid bereiken, die op andere plekken moeilijk te halen is. De oogst is handmatig, net als de selectie. De druiven voor de rode wijn worden van hun stelen ontdaan en gisten met hun eigen gisten op roestvrijstalen tanks, temperatuur gecontroleerd gedurende 20 dagen. Daarna rijpt de wijn 18 maanden op grote eikenhouten vaten waarvan maar een klein gedeelte per jaar wordt vernieuwd. Eén cuvée die het hele terroir weerspiegelt. De druiven voor de rosé worden gekneusd en zacht geperst en gisten daarna op lage temperatuur gedurende zo’n 15 tot 20 dagen op roestvrijstalen tanks. De druiven voor de witte wijn worden gekneusd en gisten met externe gisten voor meer precisie, ook bij lage temperatuur, waarna zij rijpen op roestvrijstalen tanks. Filtering vindt plaats in de maand maart na de oogst.