Domaine Jamet, Ampuis

Onder de oude romeinse stad Vienne met als centrum Ampuis beginnen de wijngaarden van de Côte-Rôtie, de meest noordelijke Rhône wijn afkomstig van steile hellingen op de westelijke oever van de Rhône. Na lang in de vergetelheid te zijn geweest, pronkt Côte-Rôtie de laatste jaren weer stralend als een juweel op de wereldkaart. De wijngaarden behoren tot de steilste van Frankrijk (55%) en hebben een zuid- en zuidoost expositie. De arme rotsbodem zorgt ervoor dat de stok al zijn energie in de druiven stopt. Deze rotsachtige bodem zorgt er ook voor dat de Syrah druiven hier goed rijp worden door de opgenomen warmte in de avond weer af te geven aan de druiven. De gebroeders Jean-Paul en Jean-Luc Jamet worden gezien als één van de beste Côte-Rôtie producenten. Hun vader is begonnen met wijn maken in 1976,indertijdmet één ha. Nu hebbende broers acht hectare. De gebroeders Jamet hebben de reputatie van keiharde werkers, tot in detail altijd in de weer om optimale druiven te kweken. De wijnstokken staan in tien verschillende percelen, waaronder de Côte Brune. De druiven afkomstig van de verschillende percelen worden separaat gevinifieerd. Sommige druiven worden ontsteeld, andere juist niet en ook het houtgebruik wordt aangepast aan het karakter van het perceel. De wijnen rijpen in totaal 22 maanden waarna uiteindelijk alle percelen worden gemengd, omdat de wijnmakers vinden dat dit de complexiteit verhoogt. Jamet maakt Côte-Rôtie in een klassieke stijl waarin het frisse maar rijpe Syrah fruit finesse en elegantie benadrukt. De kracht ligt niet in alcoholgewicht maar in aromatische expressie, delicaat geparfumeerd fruit met florale tonen, intens gevuld, maar alles in fijnheid. Ze tonen aroma's van zwarte bes en bosbes, geurig viooltjes en iris, rokerig teer en kruidig genuanceerd, peper, leer. Ze openen zich al na enkele jaren met verleidelijke charme en ontplooien zich in diepgang en zeggingskracht in een lang rijpingsproces, 10 tot 30 jaar. Heerlijk bij lam van de gril, verfijnd vleugelwild als fazant, duif, patrijs, korhoen, reerug, hazenrug, rood vlees van de gril.