Domaine Albert Boxler, Niedermorschwihr

Jean Boxler, vele generaties verwijderd van zijn voorganger met dezelfde naam die hier in 1673 vanuit Zwitserland naar toe verhuisde, is momenteel de baas over dit bescheiden en toch ongelooflijk opwindende domein. Intens en serieus over zijn wijngaarden, zijn ambacht en zijn wijn, is Jean het genie achter wat zeker enkele van de beste witte wijnen in de Elzas (en de wereld) zijn. Grootvader Albert werd na de Tweede Wereldoorlog de eerste generatie die zelf de productie van de familie bottelde en deze onder een familielabel op de markt bracht. De wijn draagt nog steeds het etiket dat werd getekend door zijn neef in 1946. Albert's zoon Jean-Marc zette de traditie voort, totdat hij het stokje in 1996 overhandigde aan zijn zoon Jean.

Het wijngaarden van de familie is gelegen rond het oude dorp Niedermorschwihr in de Haut-Rhin, gedomineerd door de imposante granieten ‘Grand Cru’ heuvel, de Sommerberg. Jean vinificeert de micro-percelen binnen deze cru afzonderlijk, waarbij hij sommige declasseert tot Réserve-wijnen en andere bottelt als lieux-dits van de Sommerberg, afhankelijk van het oogstjaar. Sommerberg geeft pittige, intens gestructureerde wijnen, die zeer lang kunnen blijven liggen. Riesling, Pinot Gris en Pinot Blanc zijn de specialiteiten van het domein, maar Jean produceert ook een van de beste Crémants en Edelzwickers uit de Elzas, een ongelofelijke Gewürztraminer afkomstig van kalksteengrond en een van de meest zuivere Vendanges Tardives en Sélection Grains Nobles van de Elzas . En alsof dat nog niet genoeg is, bezitten de Boxlers ook wijngaarden de krachtige ‘Grand Cru’ Brand, de ultieme tegenhanger van hun bedrijf in Sommerberg.

De helling van de Sommerberg eindigt bij wijze van spreken in de oprit van Jean, waardoor hij leeft in de wijngaarden om zo jaar in jaar uit voor uitzonderlijk gezond fruit te zorgen. Na de oogst worden de wijnen gevinifieerd en rijpen zij in oude foeders in de kleine kelder onder het huis tot ze gebotteld worden. Er is niet veel veranderd door de eeuwen heen en dat hoefde ook niet. Proeven door het hele assortiment van Boxler's wijnen is een bewijs van het feit dat de Elzas, samen met de Bourgogne, de bron is van 's werelds meest complexe, opwindende witte wijnen, en dat waarschijnlijk ook altijd zal zijn.