Domaine de Belliviere, Lhomme

In de Touraine(Loire)ligt noordelijk van Tours het minuscule wijngebeid Jasnières, onderdeel van de Coteaux du Loir. Jasnières is genoemd naar een kleine ommuurde wijngaard (Clos) en beslaat een zeer klein gebied van 4 km lang en slechts enkele honderden meters breed. Dankzij het microklimaat van de rivier de Loire kan op deze noordelijke limiet toch goed wijn worden gemaakt.

Het gebied heeft het de laatste eeuw erg zwaar gehad. Na de komst van de druifluis, waardoor alle wijngaarden gerooid moesten worden, werden inferieure wijnstokken aangeplant. In 1937 kreeg Jasnières zijn eigen AOC (herkomstbepaling). Maar door de middelmatige kwaliteit van de wijn en leed de streek een kwijnend bestaan en toen zware vorstschade in 1956 vrijwel alle wijngaarden vernietigde, bleven slechts enkele hectare in productie en verdween Jasnières in de vergetelheid. Maar dankzij nieuw élan kwam de streek weer tot ontwikkeling en momenteel staat er zo’n400ha. aangeplant.

De jeugdige Eric Nicolas was bezield door wijn & gastronomie. Hij ging oenologie studeren in Montpellier waarna hij Jasnières ontdekte en bevangen raakte door haar aromatische karakter en expressieve kracht. Na zijn opleiding toog hij, met zijn vrouw, naar Jasnieres en is aan het werk gegaan.

De witte wijnen gisten met eigen gist cultuur op houten fusten krijgen vervolgens nog minstens één jaar fustrijping. Geen chaptalisatie (suikertoevoeging aan de mostom het alcoholpercentage te verhogen). Bovendien laat Eric de natuurlijke omstandigheden van iedere jaargang bepalen wat de samenstelling van de verschillende wijnen wordt. Hierdoor is een bepaalde cuvée het ene jaar droog en het andere jaar demi-sec of zelfs moelleux.