Domaine du Bois Saint Jean, Jonquerettes

Het Domaine du Bois de Saint Jean ligt bij Jonquerettes, onder Châteauneuf-du-Pape, oostelijk van Avignon. Vanaf het jaar 853 is hier al sprake van wijnbouw en sinds 1700 is de familie Anglès hier gevestigd. Inmiddels geven de gebroeders Xavier & Vincent dynamisch vorm aan het domaine, vol toewijding aan een eeuwenoude familietraditie. Xavier & Vincent zijn verknocht aan hun wijngaard, ze wonen er iedere dag, het zijn stevige kerels, getaand door zon en mistral. Ze maken gebruik van de voordelen van een moderne kelderuitrusting, om zo de kostbare vruchten van een vol jaar werken tot waarde te laten komen in bijzondere wijn. Er wordt laat geoogst in een streven naar goede rijpheid. De oogst is handmatig en de druiven worden allemaal ontsteelt. Ieder ras, iedere soort gist separaat waarbij de gistingstemperatuur goed wordt gecontroleerd.


De wijnen van Bois du Saint Jean zijn indringende, intense wijnen. Alles lijkt uit de bodem getrokken tot een geweldige vorm van materie met koel fruit dat wonderwel combineert met gloedvolle kracht. Tannines verweven zich moeiteloos met sap van overwegend donker fruit, bosbes, zwarte bes en bramen. Garrigue, de geurige kruidigheid van het warme zuiden, geeft sterk expressie met een peperige tint, schors, tijm, jeneverbes, laurier, oregano en salie, dat zijn de mooie bittere nuances en aroma’s die complexiteit en spanning geven.


Hoe kan de rijkdom van bijna overrijp fruit vanwege een late oogst toch zo “cool” balans tonen? Dat komt in ieder geval door lage rendementen, lage opbrengsten per hectare, maar die natuurlijke mint-achtige verfrissing komt ook uit een goed terroir dat deze noeste wijngaard bewerkers zo mooi weten te vangen.