Labaille, Chavignol

Claude Thomas begon begin jaren 50 met twee en een halve hectare prachtig gelegen wijngaarden in Chavignol. Het waren moeilijke jaren, Frankrijk was in wederopbouw, er was geen geld, geen export en Sancerre had bij lange na niet de reputatie die het nu heeft.

Chavignol, een buurtschap gelegen op een kilometer of vijf ten westen van Sancerre was een hechte gemeenschap. Claude deed alles alleen, maar als het nodig was waren er altijd zijn vrienden Cotat en Edmond Vatan om hem te helpen. Moeilijke omstandigheden brengen hechte vriendschappen voort. Wijnboer zijn in Chavignol is geen zege, een groot deel van de akkers ligt op steile hellingen, al het werk moet handmatig gedaan worden, tractoren kunnen de wijngaarden niet in, het ploegen moet met de hand net als de pluk, waar machinale oogst de trend is in de regio.

Claude was een man van de wijngaarden, weer of geen weer, de stokken kregen al zijn aandacht, alsof het zijn eigen kinderen waren. Claude oogstte altijd laat om zo rijp mogelijke druiven te krijgen. In de kelder gisten de wijnen langzaam op oude houten vaten in de oeroude kelders met zo min mogelijk manipulatie. Terroirwijnen die lang nodig hadden om zich te ontplooien.

Claude heeft het lang volgehouden, hij stopte met 75-jaar toen zijn schoonzoon Jean-Paul Labaille het stokje overnam. Jean-Paul breidde het domein uit tot de huidige 11 ha met enkele aankopen in Chavignol en zijn erfdeel van het ouderlijk domein in het naastgelegen Sury-en-Vaux.

Ook werd het domaine met beleid gemoderniseerd. Er is een nieuwe faciliteit aan de Route de Sancerre, de wijnen gisten naast de gebruikelijke houten vaten nu ook in RVS en betonnen cuves. Er is temperatuurcontrole en de kelder is zo ingericht dat transport van most zonder te hoeven pompen mogelijk is. Wat gebleven is, is de liefde en respect voor kwaliteit en originaliteit. Dit is rasechte Sancerre, wijnen met rijping potentieel, rijk, intens, geconcentreerd en vol van smaak.