Introductieaanbieding Domaine des Closiers

Met gepaste trots presenteren we een domein waar we nog veel van gaan horen: Domaine des Closiers. Wijnen van grote schoonheid in een ontroerend pure stijl. Het domein ligt in het dorpje Parnay, een kleine 10 km ten zuiden van Saumur, vlakbij de Loire in de appellation Saumur-Champigny. De zogenaamde ‘Closiers’ waren de wijnboeren, die de lokale wijngaarden bewerkten en van oorsprong in de kalkstenen grotwoningen aan de voet van de heuvels woonden. Hoewel het domein al 5 generaties bestaat, heeft het sinds de recente overname door Anatole de la Brosse een dramatische weg omhoog ingeslagen: kosten nog moeite worden gespaard met werk in de wijngaard (o.a. conversie naar bio) en in de kelder. Daarnaast zijn er 2 grote mijnheren aangetrokken als adviseur, waaronder Nady Foucault (jawel, ex-Clos Rougeard...).

Het landgoed bestaat uit 15 hectare met geweldig gesitueerde percelen op kalkrijke bodems. Ongeveer 95% van de wijngaard is beplant met Cabernet Franc; hier worden de rijke en verfijnde Saumur-Champigny’s geproduceerd. De overige akkers liggen in de appellation Saumur en zijn beplant met Chenin Blanc. Naast de biologische werkwijze wordt slechts minimale hoeveelheid zwavel toegevoegd. We starten meteen met het grote jaar 2019: recentelijk kregen we de Saumur-Champigny’s ‘Expression’ en ‘Les Coudraies’ binnen samen met de witte Saumur ‘Allegory’. Nog even geduld voor de cuvée ‘Trezellières’, die 24 maanden op hout rijpt. Deze wijn krijgen we beperkt toebedeeld en komt eind dit jaar/begin volgend jaar binnen (NB. kopers van de Expression en Coudraies krijgen t.z.t. voorrang bij aanschaf van de Trezellières).

Cuvée ‘Expression’ Saumur-Champigny 2019
De ‘Expression’ wordt gemaakt van percelen gelegen op de hellingen rondom het stadje Parnay. De kalksteenbodem geeft de wijn rijkdom en finesse. Doordat de wijn op lage temperatuur wordt gefermenteerd en enkel op roestvrijstalen vaten wordt gerijpt, komt de expressie van de druif en het terroir perfect naar voren. Een pure, fruitige, verfijnde en gastronomische wijn, die tevens een prachtige energie toont. Nu al een genot (‘très gourmand’!), maar zeker ook volop rijpingspotentieel.
Prijs per fles € 19,50, bij 6 flessen € 18 (normaal € 20,50)

Cuvée ‘Les Coudraies’ Saumur-Champigny 2019
‘Les Coudraies’ komt van het gelijknamige perceel, behorend tot de mooiere van de appellation. Ook hier een kalksteenbodem, maar een iets andere ligging, vinificatie en expressie: enerzijds (nog) meer verfijning, anderzijds meer structuur. Een grote dinerwijn, die baat heeft bij nog wat flesrijping. Ook hier zijn puurheid, finesse en energie opvallende kernmerken.
Prijs per fles € 28, bij 6 flessen € 26 (normaal € 29,50)
Magnum op aanvraag

Cuvée ‘Allegory’ Saumur Blanc 2019 (zeer beperkt)
De cuvée ‘Allégory’ is afkomstig van de Chenin wijngaarden in de lieu-dit ‘Les Gorys’. Een allegorie is de weergave van een abstract idee door iets concreets. Deze wijn is dus als het ware de personificatie van de druif Chenin Blanc uit de Saumur. Deze cuvée representeert de complexiteit en finesse van witte Loire-wijnen op basis van Chenin Blanc op een prachtige manier. Naast de perfecte balans geeft de combinatie van opulentie en subtiliteit de wijn een prachtige spanning. Zeer groot,
maar nu nog wat verlegen; enkele jaren (liefst meer) geduld zullen ruim beloond worden!
Prijs per fles € 43,50 (normaal € 49,50), max 2 flessen p.p.