Domaine du Banneret, Châteauneuf-du-Pape

Het verhaal van domaine du Banneret is erg bijzonder. Er zijn documenten op het domein over de familie die teruggaan tot het jaar 1405. In 1989wilde het familielid dat het domein tot die tijd runde met pensioen en overwoog het domein te verkopen aan iemand buiten de familie. Huidig eigenaar en familielid Monsieur Vidal, architect in Toulouse, leek dit geen goed idee en besloot het domein over te nemen om het in de familie te houden. Monsieur Vidal reisde vervolgens zo’n beetje ieder weekenden wanneer het verder maar even kon met zijn vrouw van Toulouse naar Châteauneuf om in de wijngaard en de kelder te werken. Dit hebben ze vele jaren zo volgehouden. Dit tot ergernis van dochter Audrey, die het helemaal met dat open neer gereis en gedoe had gehad. Audrey wilde daarom niets van eventuele opvolging wilde weten en had haar eigen carrière buiten de wijn. Voor de presentatie voor de wijnen van het domein is ze op een zeker moment door haar ouders gevraagd naar Japan te gaan. Op het evenement aldaar kreeg ze geheel onverwacht toch het wijnvirus te pakken. Anno2018 leidt zij het domein. “Maar 1 ding: als jullie maar niet denken dat ik met een lokale vigner ontrouw of zoiets!” Je raadt het al: ze is getrouwd met een wijnboer uit de buurt.

Terug naar 1989: de eerste oogst van de familie was meteen al in 1989.Aangezien ze nog geen geschikte ruimte voor vinificatie hadden, vroegen ze een bevriende wijnboer of hij kon helpen. De naam van deze vriend: Henri Bonneau. Van de autoriteiten kregen ze dispensatie en zo zijn de jaargangen 1989 en 1990 in de kelders van Bonneau gevinifieerd.

De Châteauneuf wordt op traditionele wijze gemaakt. Handmatige oogst, nauwkeurige selectie van het volledig rijpe materiaal, geen ontsteling, natuurlijke gisten, gezamenlijke gisting van de diverse druivensoorten in betonnen vaten, opvoeding op gebruikte vaten (demi-muids, foudres enoude barriques), geen filtering. Botteling met de hand d.m.v. een pipet. Etiketten worden met de hand geplakt...Het zijn complexe wijnen die erg goed kunnen ouderen en waarbij de laatste jaren de elegantie duidelijk is toegenomen.

Het domein omvat momenteel nog geen 4 ha. en heeft alle 13 toegestane variëteiten op 7 verschillende percelen in verschillende lieux-dits door elkaar staan, m.u.v. de syrah die “los” aangeplant staat. In het verleden was dit een stuk gangbaarder dan tegenwoordig. Er is bijna geen domein meer die alle 13 toegestane druivensoorten gebruikt, laat staan als fieldblend. De familie is hier dan ook bijzonder trots op. Grenache is vanzelfsprekende dominante druivensoort in de blend (zo’n 60%) en zorgt voor structuur en fruit. Syrah (10%) en mourvèdre (10%) zorgen voor kleur en sterke aromatiek. Verder heeft in de overige 20% iedere druivensoort zijn eigen bijdrage aan de complexiteit van de wijn, waarbij de witte druiven voor florale tonen, frisheiden zuren zorgt. De gemiddelde leeftijd van de stokken is maar liefst 70 jaar. Met de grootste zorg en met rust worden dode stokken vervangen. Er wordt geen gebruik gemaakt van pesticiden etc. De wijngaarden bevinden zich zowel in het zuidelijk deel van de appellation waar de typische “galets” (rolkeien) zich aan de oppervlakte bevinden als in het koelere noorden met een toplaag van zand (een deel bevindt zich vlakbij Chateau Rayas).