Domaine Gouffier

Het familiedomein Gouffier is al zo’n 200 jaar in de familie met wijngaarden in onder andere Mercurey. Het domein beslaat 5,5 ha en wordt geleid door Frédéric Gueugneau en Benoît Pagot. Het domein werkt biologisch en is in conversie. Gedurende het groeiseizoen worden de wijngaarden nauwlettend in de gaten gehouden. De groene oogst en het snoeien gebeuren om de druiven optimale condities te geven. De oogst is geheel handmatig. Voor elke wijn geldt dat de druif aangeeft hoe de vinificatie zal verlopen. Dagelijks wordt geproefd om de keuzes te bepalen. Frédéric werkt nauw samen met tonnelier Doreau uit de Cognac. Samen bepalen zij per wijn welk eikenhout gebruikt wordt en welke branding het vat krijgt. Alle wijnen gaan op vat met hun ‘lie’ en worden niet gefilterd.

Benoît Pagot is de oenoloog en was voorheen werkzaam bij gerenomeerde huizen als Meo-Camuzet (Vosne-Romanée) en Philippe Charlopin (Gevrey-Chambertin). De ambitie van het huis is om een ‘boutique’ négociant te worden, gespecialiseerd in de Côtes Chalonnaise, daartoe kopen ze druiven van bevriende wijnboeren, die volgens de methoden van Gouffier werken. Alleen het beste is goed genoeg. Hun motto: ‘Faire peu mais faire bon’.