Domaine Trotereau, Quincy

Niet ver van Sancerre en Pouilly-Fumé ligt de kleine appellation Quincy. Minder bekend dan de buren, maar in handen van een briljant wijnmaker van de oude school als Pierre Ragon is de kwaliteit minstens zo hoog als van de beste producenten verderop. Het is immers de wijnmaker die doorslaggevend voor de kwaliteit is. Ragon is al diep in de 60 en werkt alleen met perfect rijp geoogste druiven. Dit levert een type Sauvignon Blanc op dat gevulder is, meer smaak heeft en minder uitgesproken grassig is. De bodem is bijzonder en bestaat uit 3 delen. De moederrots is kalksteen dat Kimmeridge wordt genoemd en ook te vinden is in Chablis, Champagne en Sancerre. Daarboven een mengsel van leem en klei gemengd met fossielen en schelpen. De bovenste laag bevat onder andere zand en kiezel dat vanuit de nabije rivier de Cher is meegevoerd. De Cuvée Tradition is mooi geconcentreerd en complex. In de wijn zijn aroma’s van kruisbes, witte bes, grapefruit, mint, honing en verveine te vinden. Ondanks de concentratie behoudt de wijn een fraaie helderheid en verfijning en eindigt mooi droog met prachtige, rijpe zuren. Te drinken als chic aperitief of bij een lichte maaltijd.