Elio Sandri, Monforte d'Alba
Soms heb je van die bijzondere samenlopen van omstandigheid. Op een late vrijdagavondvoorjaar 2018 raakte ik in de omgeving van Monforte in Piemonte met een vrolijk stel in gesprek, waarbij het natuurlijk al snel over wijn ging en de usual suspects wat traditionele Barolo beteft voorbij kwamen, zoals B. Mascarello, Cappellano, G. Conterno, Rinaldi en... Elio Sandri. Dat ik zijn wijnen dan niet kende!! Ik kreeg meteen zijn nummer en probeerde voor de volgende ochtend een afspraak te maken. Dat lukte niet, maar gelukkig ging hij naar dezelfde plaats waar ik ook moest zijn en hebben toen ter plekke samen geproefd. Ik was meteen verkocht. Alleen had Elio eigenlijk geen wijn beschikbaar meer, maar hij heeft toen toch een half palletje bij elkaar gesprokkeld. De wijnen vonden snel hun weg naar de betere horeca en klanten in de winkel. Gelukkig hebben we de wijn nu wat ruimer beschikbaar, maar de hele productie is slechts 10.000 flessen per jaar. Traditionele stijl, waarbij de ontroerende puurheid opvalt, net zoals de persoonlijkheid van Elio met zijn ontwapenende grote glimlach. Zowel in de wijngaard als in de kelder wordt er non-interventionistisch gewerkt. Laat de natuur maar haar werk doen met de stokken uit 1937 voor de Barolo. Het domein telt zo’n 7 ha, niet alleen wijngaarden, liggend op 250-350 meter hoogte met zuidelijke en zuidoostelijke expositie in Perno, grofweg tussen Monforte en Serralunga in. In de kelder voornamelijk betonnen vaten met daarnaast wat oude foeders. Vanzelfsprekend alleen natuurlijke gisten en verder luistert hij naar het druivenmateriaal om te bepalen hoe lang de inweking is. Hij bottelt wanneer hij de wijn daarvoor klaar vindt, ongefilterd, niet geklaard en met zeer weinig zwavel. De gebottelde wijn is pas vrij voor verkoop als hij vindt dat de wijn daaraan toe is. Ik vermoed dat het niet lang gaat duren voordat de wijnen van Elio Sandri net zo gewild zijn als de voornoemde usual suspects.