Hudelot-Baillet, Chambolle-Musigny

Relatief jong domaine (1981) opgericht door Paul Hudelot. Tegenwoordig is het Dominique Le Guen, een voormalige luchtmachtpiloot uit Bretagne die de leiding heeft. Van de 8 hectare waarover het domaine beschikt zijn 4 hectare Chambolle-Musigny met drie 1er cru’s en een klein perceel Bonnes Mares. Het domaine stond jaren lang in de schaduw van de groten als Mugnier, de Vogue en Roumier, vandaag is het een domaine ‘to watch closely’.

Er wordt veel tijd in de wijngaarden besteed. Er wordt streng gesnoeid, de grond wordt geploegd en er wordt geen gebruik meer gemaakt van insecticiden en onkruidbestrijders. De oogst vindt handmatig plaats, onrijpe of aangetaste druiven worden geëlimineerd gevolgd door een circa achtdaagse maceration. Dominique laat zoveel mogelijk de Pinot Noir en het karakter van Chambolle in z’n waarde, hij houdt niet van teveel extractie en kracht. Bij Chambolle draait alles uiteindelijk om finesse, elegantie en fruit! Vervolgens gaan de wijnen circa 18 maanden op eikenhouten vaten in de nieuwe vatenkelder (2018) achter het huis aan de voet van de Premier Cru ‘Les Cras’.

De Premier en Grand Cru’s krijgen 50% nieuw hout de Chambolle village 25%. Al Dominique’s wijnen zijn diep van kleur, vol van fruit, goed gestructureerd, maar bovenal elegant, wijnen die niet vermoeien en bovenal plezier geven, van de ongemeen zuivere en fruitige ‘Passetoutgrains’ tot en met de aristocratische Premier Cru’s.