Pierre Paillard
Broers Quentin en Antoine Paillard zijn de achtste generatie ‘farmers of fizz’. Samen runnen zij Champagne Pierre Paillard in Bouzy. De familie Paillard maakt al meer dan 200 jaar Champagne in Bouzy. Het domaine beslaat 11 hectare waarvan 60% is beplant met Pinot Noir en 40% met Chardonnay. Ze maken 5 Champagnes en 2 Coteaux Champenois (wit en rood) uit alleen Bouzy, wat bijzonder is, omdat het blenden van druiven uit verschillende dorpen hier eigenlijk de norm is. Ook Quentin en Antoine vinden dat een grote wijn begint in de wijngaard. Ze werken er actief aan om hun gronden te beschermen en te versterken door hun eigen compost te gebruiken met als doel de micro-organismes te behouden net als de nuttige insecten. Zij gebruiken nooit onkruid- of insectenverdelgers. Elk perceel wordt individueel bewerkt met de hoogste aandacht voor de typiciteit van het terroir.
Bouzy, met zijn op het zuiden gerichte hellingen van de Montagne de Reims, is Pinot Noir land. Quentin en Antoine maken een Blanc de Noirs van een oude wijngaard genaamd ‘Les Maillerettes’, die precies alle kenmerken heeft van een Blanc de Noirs uit Bouzy: frisheid, precisie en licht zilt. Champagne Pierre Paillard verbouwt traditioneel ook Chardonnay. De stokken staan daar waar de klei toplaag dun is, zodat de wortels snel de kalk bereiken. ‘Les Mottelettes’ is zo’n wijngaard. Het grootste deel van het bezit van de Paillards is via ‘sélection massale’ voortgekomen uit deze twee wijngaarden. Alleen de Pinot Noir voor de Bouzy Rouge is afkomstig uit de Bourgogne. Antoine vinifieert eigenlijk alle wijnen in roestvrijstalen tanks, maar experimenteert op dit moment ook met terracotta, eikenhouten vaten en betonnen eieren voor meer textuur en diepte. De wijnen blijven lang op hun ‘lie’. Sommige cuvées, eenmaal gebotteld, blijven wel tot 10 jaar in de kelder. De dosage voor alle Champagnes is tussen de 2 en 4 g/l, het criterium voor ‘Extra Brut’.