Bourgogne Haute Cote de Beaune Le Mont et Foret 2022 Pierre Guillemot

€34,50
Beschikbaarheid: Op voorraad

Het is op zijn zachtst gezegd ongebruikelijk dat een wijnhuis zoals Pierre Guillemot geen klassieke Chardonnay in zijn portfolio heeft, zeker als je aan de Côte de Beaune gevestigd bent, waar veel meer Chardonnay te vinden is dan in de Côte de Beaune. Hoewel ze allebei een witte Savigny-lès-Beaune hebben uit de wijngaard Dessus les Gollardes, domineert in deze wijngaard Pinot Blanc de Chardonnay, wat ook ongebruikelijk is. “Het moet gewoon kloppen”, zeggen Vincent en Philippe Guillemot, die graag met hele oude wijnstokken werken en geen Chardonnay van de gewenste leeftijd in hun programma hadden. Dus zes jaar geleden begonnen ze aan het experiment van twee nieuwe aanplantingen, met behulp van een selectie van de Association Technique Viticole de Bourgogne (ATVB) in wijngaarden op grote hoogte en op het zuidwesten in Savigny-lès-Beaune (lieu-dit Mont Battois). en Pernand -Vergeet geplant. Overigens waren Klaus Peter en Felix Keller aanwezig om te adviseren over dit project. Laatstgenoemde, zo blijkt, is bevriend met de broers Vincent en Philippe en is met hen een joint venture aangegaan. Een deel van de Chardonnay cultiveert hij zelf om door onderlinge uitwisseling te leren – niet in de laatste plaats op het gebied van de klimaatverandering.

Wat de Bourgogne Hautes-Côtes de Beaune “Le Mont et Fôret” uit 2021 betreft, werden de wijnstokken net als de Pinot Noir getroffen door de zware vorst op 5 april. helaas konden ze slechts drie vaten vullen, waarvan één nieuw was.

Het eikenhout hiervoor komt uit het bos van de familie van Vincents vrouw. Veel hiervan is echter niet merkbaar in de geur, wat waarschijnlijk te danken is aan het feit dat de gebroeders Guillemot hun vaten zeer zorgvuldig en langdurig op een laag vuur roosterden.

In plaats van houtdominantie zit er opmerkelijke frisheid en veel helder fruit in de wijn: groene en gele appels, peren, uiteraard citrusvruchten en ook kamperfoelie en wat laurier, naast het hierboven genoemde subtiele hout en gesteente. Er zit meer volume in de mond dan je van de geur zou verwachten, maar de wijn blijft aan de frisse kant.

Ook hier is het hout wat meer aanwezig. “Le Mont et Fôret” heeft kracht, is pittig, sappig en zout met een zeer aangename lange afdronk. “Toch”, zegt Vincent, “is dit slechts een voorproefje” van wat er in toekomstige wijnjaren zal gebeuren met grotere hoeveelheden en oudere wijnstokken. Maar deze “amuse” vinden wij erg lekker! Een fijne, ongecompliceerde en aangenaam evenwichtige Chardonnay!

0 sterren op basis van 0 beoordelingen