Loire

De Loire is de langste maar bovenal mooiste rivier van Frankrijk. Vanwege het gematigde klimaat, he glooiende, beboste landschap, de vruchtbare grond en de centrale ligging was het een geliefde vestigingsplaats voor edellieden en koningen (met hun maîtresses). Het is culinair ook een rijke streek: zout-en zoetwatervis, schaal en schelpdieren, wild en gevogelte zijn ruim voor handen. Op het gebied van wijn is de ‘Val de Loire’ zonder twijfel de meest complete streek van Frankrijk en de meest onderschatte. Voordeel: onverslaanbare prijs/kwaliteit. Mooie rode, witte, zoete en mousserende wijnen, de Loire heeft ze allemaal!

Tot aan het begin van de 90-er jaren waren vooral de rode wijnen het zondagskindje: door overproductie en vroeg oogsten waren de wijnen regelmatig wat dun, schraal en onrijp. Vandaag is de Loire een kweekvijver van jonge enthousiaste wijnmakers en wijnmaaksters, die met respect voor hun terroir pure en karaktervolle wijnen maken. Duurzame of biologische wijnbouw is geen uitzondering meer en het warmere klimaat helpt ook een handje.

Men kan grofweg drie verschillende wijnbouw regio’s onderscheiden: in het westen heb je de Anjou. In dit gebied rond Angers floreert de Chenin Blanc aan de oevers van de Loire en de Layon. De complexe droge tot edelzoete wijnen van Savennières, en Côteaux du Layon zijn hier de grote namen. Uit het gebied van de Layon worden naast zoete wijnen nu ook steeds meer hoogwaardige droge wijnen gemaakt met de appellation Anjou. Iets verder naar het oosten ligt de Touraine waar er prachtige, lang houdbare rode wijnen worden gemaakt van de Cabernet Franc, denk aan Chinon, Bourgueil en Saumur-Champigny.

Montlouis en Vouvray produceren mousserende, droge en edelzoete witte wijnen van de Chenin Blanc. Nog verder stroomopwaarts, voorbij Orleans komen we bij het ‘Centre’ met de appellations: Sancerre, Pouilly-Fumé, Menetou-Salon, Quincy en Reuilly. Dit is het land van de Sauvignon Blanc, op kleine schaal worden er ook mooie rode en rosé wijnen gemaakt van de Pinot Noir.

In ons assortiment diverse sterren, waaronder: Alliet, Bellivière, Champalou, Chevalerie, Chidaine, Collier, François Cotat, Coulée de Serrant, Foreau/Clos Naudin, Adèle Rouzé, Thomas-Labaille, Château de Villeneuve

Lees minder...