Rhône

Het wijnbouwgebied van de Rhône is verdeeld over een noordelijk deel (Rhône Septentrional) en een zuidelijk deel (Rhône Méridional). Van het totaal van de circa 74000 beplante hectare neemt het zuidelijke deel verreweg het grootste oppervlak voor zijn rekening, namelijk 80%.

De Noordelijke Rhône met ‘front runners’ Côte-Rôtie, Cornas en Hermitage begint ten zuiden van Lyon bij Vienne, vlak voor de het begin van de jaartelling gesticht door de Romeinen, tot aan Valence. Het zuidelijke deel met Châteauneuf-du-Pape en Gigondas als bekendste appellations bevindt zich een kilometer of 50 zuidelijker en loopt van Montelimar tot iets voorbij Avignon. Deze langgerekte ligging verklaart meteen de verschillende karakteristieken van de verschillende appellations. De wijngaarden van de Noordelijke Rhône liggen in een smalle strook op veelal steile hellingen van graniet langs de Rhône. Het klimaat is hier beduidend koeler dan in het zuiden, de akkertjes vaak minuscuul en vanwege de steile hellingen op terrassen aangelegd met uiteenlopende exposities. De wijnen zijn, net als in de Bourgogne, veelal mono-cépage: Syrah voor de rode wijnen, Viognier, Marsanne en/of Roussanne voor de witte wijnen.

Stroomafwaarts naar het zuiden wordt het klimaat warmer, de rivierbedding van de machtige Rhône beduidend breder en de bodemsamenstelling gevarieerder: bodems met afzettingsgesteente, kalkgronden met klei, leem, zandgronden en de beroemde ‘gallets’ (rolkeien) van Châteauneuf-du-Pape.
Grenache is hier naast Syrah en Mourvèdre de belangrijkste druif, maar er worden ook veel andere druiven gebruikt, neem alleen al de 13 geautoriseerde druiven waaruit Châteauneuf mag bestaan. Logischerwijs is er een groot verschil in stijl tussen het noorden en het zuiden. De Noordelijke Rhone’s zijn zwartfruit gedomineerde, florale wijnen met elegantie en frisheid. De Grenache gedomineerde wijnen uit het zuiden zijn rijker en warmer van structuur, aromatisch en je ontwaart naast ‘garrigue’ zelfs oosterse specerijen. De rode en witte wijnen van de Rhône hebben persoonlijkheid en zijn gastronomisch breed inzetbaar. Het ontdekken meer dan waard, niet alleen op het hoogste niveau!

Wij werken met de volgende prachtige domaines.

Noordelijke Rhône: Xavier Gérard (Côte-Rôtie & Condrieu) JP&C Jamet (Côte-Rôtie & Condrieu), Coursodon (Saint-Joseph), Gonon (Saint-Joseph), Pochon (Crozes-Hermitage), Gilles Robin (Crozes-Hermitage en Hermitage), A&E Verset (Cornas), Villard (diversen).

Zuidelijke Rhône: Banneret, Gradassi, Ferrand (allen Châteauneuf-du-Pape), Gour de Chaulé (Gigondas), Cayron (Gigondas), Piaugier (Sablet), Tourbillon (Côtes du Rhône en Châteauneuf-du-Pape), , Bois de Saint Jean (Côtes du Rhône, Vacqueyras, Châteauneuf-du-Pape), Elodie Balme (Rasteau), Chapoton (Côtes du Rhône).

Lees minder...