Domaine Buisson-Battault, Meursault


In 1985 treedt François Buisson toe tot het domaine van zijn vader André. Van 1985 tot 2003 vormen vader en zoon de perfecte combinatie, de een met ervaring en de ander met passie en de wil te innoveren. In 1991 wordt François manager van het landgoed. In 2005 neemt François zijn intrek in het voormalige huis van zijn grootouders. Het domaine investeert veel in nieuwe apparatuur en vinificatiemethoden om pure, elegante wijnen te maken, die representatief zijn voor het terroir. Domaine Buisson-Battault heeft wijngaarden in Beaune, Pommard, Puligny en Meursault met vier 1er Cru’s: Charmes, Gouttes d’Or, Genevrières en Porusots.

François bewerkt de wijngaarden op een manier die het microbiologische leven niet aantast. Hij gebruikt alleen organische meststoffen en geen herbiciden. Hij hecht veel belang aan snoeien. De wijnstokken worden, gelang hun sterkte, in Royat of Guyot geleid om de beste concentratie in de druiven mogelijk te maken. De oogst wordt met de hand gedaan om de druiventrossen zoveel mogelijk de intact te houden tot de aankomst in de wijnmakerij.

François wil het terroir in zijn wijnen tot uitdrukking brengen zonder al te stoer te worden. Hij zoekt elegantie. De wijnen moeten jong al aangenaam zijn en dat blijven met de tijd. De wijnen worden opgevoed op hun ‘lie’ om ze te voeden en ze body te geven, zodat ze ook goed bewaard kunnen worden. Daarom rijpen zij 12 maanden in eikenhouten vaten, waarvan 20% nieuw is. Voor de 1er Cru’s volgt nog 6 maanden in cuves.